Educația coregrafică
Practicarea sistematică și organizată a dansului clasic influențează în mod pozitiv dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a corpului și a psihicului uman.
Dansul clasic contribuie la dezvoltarea corporală, iar cel care îl practică devine mai rezistent, mai puternic și mai bine proporționat. Exercițiile dansului clasic dezvoltă atât forța și elasticitatea mușchilor cât și mobilitatea articulațiilor, dezvoltă agilitatea și coordonarea mișcărilor, contribuie la obținerea unei ținute corecte și a unor gesturi armonioase și expresive.
Studiul dansului clasic contribuie și la echilibrul structural. Astfel, exercițiile bine dirijate remediază ținuta defectuoasă a bustului, inegalitatea umerilor, proeminența omoplaților și a genunchilor, înțepenirea mâinilor, degetelor și a gâtului, deficiența piciorului plat, a mersului cu labele picioarelor spre interior, etc. Trebuie subliniat faptul că cel mai devreme la 11 ani elevelor li se permite să încalțe pointes, pentru a lăsa timp oaselor labelor picioarelor să-și încheie procesul de dezvoltare.
Studiul dansului clasic constituie un excelent mijloc de consolidare și educare a capacităților volitive – perseverența, consecvența, dorința de autodepășire, spiritul de echipă – care sunt mereu solicitate pentru a învinge greutățile de execuție, oboseala și timiditatea.
De asemenea, studiul dansului clasic contribuie la dezvoltarea proceselor afective: a sentimentelor, a bucuriei, a satisfacției împlinirii, a stăpânirii emotivității, a încrederii în forțele proprii.
Pe de altă parte, apariția pe scenă în diferite roluri stimulează procesele cognitive, favorizând dezvoltarea percepției, a spiritului de observație, a atenției, a gândirii analitice, a imaginației.
Dansul clasic are un rol important și în formarea caracterului. Studiul dansului clasic pretinde executarea ficărui exercițiu cu cea mai mare precizie. Exigența profesorului în acest sens și autocontrolul permanent asupra mișcărilor pe care trebuie să-l dovedească elevii vor favoriza apariția unor trăsături de caracter precum stăpânirea de sine, respectul față de ceilalți colegi, politețea, modestia. Disciplina și comportarea civilizată cerute de dansul clasic vor deveni, încetul cu încetul, deprinderi permanente și în afara sălii de balet.
Fără a fi un panaceu universal care rezolvă toate problemele educației, practicarea dansului clasic poate fi considerată o valoroasă contribuție la formarea și dezvoltarea copiilor.